Bokföringsordbok från e-conomic

Få svar på vad olika redovisnings- och bokföringsbegrepp betyder

Punktskatt – Vad är punktskatt?

Punktskatt är en konsumtionsskatt som tas ut på speciella varor

e-conomic bokföringsprogram är alltid uppdaterat med de senaste reglerna och satserna från Skatteverket. Prova e-conomic bokföringsprogram gratis i 30 dagar och få tillgång till hela bokföringsprogrammet med en gång.

Punktskatt är en konsumtionsskatt

Vissa varor beskattas extra för att styra konsumtionen av dessa. Exempel på sådana är tobak, alkohol, lotterier, reklam och koldioxid.

Förutom att dessa varor och varugrupper beskattas för att styra konsumtionen beskattas de även för att öka statens inkomster och för att kunna finansiera de statliga åtgärder som är kopplade till förbrukningen av varorna.

De tre vanligaste punktskatterna

Alkoholskatten gäller öl, vin, andra jästa drycker än vin och öl, mellanklassprodukter så som portvin och sherry samt etylalkohol, vilket är alkoholdrycker vars alkoholvolym överstiger 22 procent.

Tobaksskatten gäller cigaretter, cigarrer, cigariller och annan röktobak samt snus och tuggtobak.

Skatt på energi innefattar energiskatt, koldioxidskatt och svavelskatt. Ved, träpellets och andra biobränslen omfattas normalt inte av denna skatt.

Hur betalar man punktskatt?

Punktskatten ingår i försäljningspriset på varor på samma sätt som moms, löneskatt och produktionsskatt. Punktskatten betalas in till staten på samma sätt som moms och arbetsgivaravgifter genom ett skattekonto och ska deklareras.

Punktskatt på engelska

excise duty

 

Behöver du ett bokföringsprogram?

e-conomic gör bokföring och fakturering lite enklare.

Ja tack, jag vill veta mer om e-conomic bokföringsprogram.

Vi använder bara dina personuppgifter till att kontakta dig. Läs mer om hur vi behandlar din personuppgifter här.