Bokföringsordbok från e-conomic

Få svar på vad olika redovisnings- och bokföringsbegrepp betyder

Lön – Vad är lön?

Lön är en ersättning för ett utfört eller planerat arbete

Med e-conomic bokföringsprogram hanterar du enkelt din bokföring, fakturering och rapportering. Prova en gratis demoversion i 30 dagar och få tillgång till hela programmet på en gång.

Lön är en ersättning

Lön är en ersättning för ett utfört arbete eller förberedelse för att utföra ett arbete. Lönen utbetalas oftast i likvida medel, alltså pengar, men kan även utbetalas i form av varor eller tjänster. Till lön räknas också eventuell bonus och tilläggsförmåner så som ålderstillägg eller dyrorts- och fjärrortstillägg.

Brutto- och nettolön

Brutto betyder innan avdrag och netto efter avdrag. Alltså är bruttolön den lön som angetts innan skatter och avgifter har dragits. Nettolön är därmed den lön som utbetalas efter att skatter och avgifter har dragits.

Beskattning av lön

Skattesatsen på din lön beror på hur mycket du tjänar. En exakt tabell över hur mycket skatt du ska betala finns att se på Skatteverkets hemsida.

Om du tjänar under 18 782 kronor på ett år behöver du inte betala skatt på din lön. Om din inkomst varierar från månad till månad kan du även ansöka om jämkning. Det innebär att du kan begära att Skatteverket ändrar den skatt som betalas in av din arbetsgivare så att du inte betalar för mycket skatt, och i så fall måste vänta till nästa år för att få tillbaka överskottet.

Lön på engelska

salary

 

Behöver du ett bokföringsprogram?

e-conomic gör bokföring och fakturering lite enklare.

Ja tack, jag vill veta mer om e-conomic bokföringsprogram.

Vi använder bara dina personuppgifter till att kontakta dig. Läs mer om hur vi behandlar din personuppgifter här.