Bokföringsordbok från e-conomic

Få svar på vad olika redovisnings- och bokföringsbegrepp betyder

Fordonsskatt – Vad är fordonsskatt?

Fordonsskatt är en skatt som ska betalas för de flesta motordrivna fordon

Med e-conomic bokföringsprogram hanterar du enkelt din bokföring, fakturering och rapportering. Prova en gratis demoversion i 30 dagar och få tillgång till hela programmet på en gång.

Fordonsskatt omfattar skattepliktiga fordon

Fordonsskatt ska betalas för de fordon som är skattepliktiga, det vill säga de flesta fordon som inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade. Skatten betalas för ett år i taget, med undantaget om skatten uppgår till mer än 3 600 kronor, då skatten i stället betalas var fjärde månad.

Fordonskatt ska betalas för för följande fordon:

  • personbilar
  • lastbilar
  • motorcyklar
  • bussar
  • traktorer
  • motorredskap
  • släpvagnar
  • tunga terrängvagnar.

Vem är skattskyldig för fordonet?

Personen som står som registrerad ägare till ett fordon ska betala skatt för fordonet till Transportstyrelsen. Den som äger ett fordon vid ingången av betalningsmånaden är skattskyldig för fordonet. Däremot gäller att om ett ägarbyte sker den första dagen i månaden då skatten ska betalas, är det säljaren som ska betala skatt för fordonet.

Vad avgör skattens storlek?

Avgörande för skattens storlek är fordonsslag, drivmedel och utsläpp av koldioxid alternativt fordonsslag, drivmedel och skattevikt. Det som avgör om skatten beräknas utifrån vikt eller koldioxidutsläpp är tidpunkten då fordonet togs i trafik första gången.

När ska fordonsskatten betalas?

Det är slutsiffran i fordonets registreringsnummer som visar när skatten ska betalas, där siffrorna 1–9 svarar till en månad under året. Transportstyrelsen är den myndighet som skickar ut inbetalningskort och följer upp om fordonsskatten blir betald.

Fordonsskatt på engelska

vehicle tax

 

Behöver du ett bokföringsprogram?

e-conomic gör bokföring och fakturering lite enklare.

Ja tack, jag vill veta mer om e-conomic bokföringsprogram.

Vi använder bara dina personuppgifter till att kontakta dig. Läs mer om hur vi behandlar din personuppgifter här.