Bokföringsordbok från e-conomic

Få svar på vad olika redovisnings- och bokföringsbegrepp betyder

Fakturametoden – Vad är fakturametoden?

Fakturametoden innebär att fakturor bokförs när de skapas eller när de inkommer

I e-conomic bokföringsprogram finns färdiga mallar för offert, orderbekräftelse, faktura, kreditnota, påminnelse och kontoutdrag. Använd en färdig fakturamall och lägg in din egen logotyp.

Fakturametoden innebär att bokföra fakturor på en gång

Fakturametoden används vid löpande bokföring och innebär att man bokför kundfakturor när de skapas, och leverantörsfakturor när de kommer in. Man väntar alltså inte med att bokföra fakturan tills det att den har betalas som i kontantmetoden. Betalningen bokförs sedan separat när den utförs.

Fakturametoden är obligatorisk för verksamheter som har en omsättning på över 3 miljoner kronor och är praxis för aktiebolag.

Att bokföra med fakturametoden

Den avgörande skillnaden mot den andra bokföringsmetoden, kontantmetoden, är att fakturametoden innebär att bokföra alla fakturor direkt. Att bokföra med fakturametoden föredras i många fall av revisorer då den anses ge en sannare bild av verkligheten och underlättar bokföringen eftersom en faktura kan kopplas direkt till en bokföringspost.

Fakturametoden och moms

Den som bokför enligt fakturametoden redovisar moms i sin momsdeklaration tidigare än de som använder bokslutsmetoden. När ett företag registrerar sig för redovisning av moms ska det uppges att nyttjande av fakturametoden önskas.

Fakturametoden på engelska

accrual method

 

Behöver du ett bokföringsprogram?

e-conomic gör bokföring och fakturering lite enklare.

Ja tack, jag vill veta mer om e-conomic bokföringsprogram.

Vi använder bara dina personuppgifter till att kontakta dig. Läs mer om hur vi behandlar din personuppgifter här.