Bokföringsordbok från e-conomic

Få svar på vad olika redovisnings- och bokföringsbegrepp betyder

Bruttolöneavdrag – Vad är bruttolöneavdrag?

Bruttolöneavdrag är ett avdrag på anställningslönen som görs av arbetsgivaren i utbyte mot förmåner

Med e-conomic bokföringsprogram bokför du enkelt löner. Prova programmet gratis i 30 dagar och få tillgång till hela programmet på en gång.

Bruttolöneavdrag är att byta ut en del av sin lön

Ett bruttolöneavdrag innebär att anställd accepterar lägre bruttolön, alltså lön innan skatt i utbyte mot en förmån. Bruttolöneavdraget innebär att arbetsgivaravgiften för arbetsgivaren och den skattepliktiga lönen för den anställde minskar.

Bruttolöneavdrag kan exempelvis användas på så sätt att en arbetsgivare betalar ut mindre lön till en anställd i utbyte mot att den anställda i fråga får privatsjukvård betald under en viss tid.

Fördelar och nackdelar med bruttolöneavdrag

En arbetsgivare tjänar på att erbjuda bruttolöneavdrag då arbetsgivaravgifterna blir lägre. Den anställda i sin tur får betala mindre skatt, då denna förmån är skattefri. För att ett bruttolöneavdrag ska vara skattefritt får det inte vara utbytbart mot kontant lön. Det kan alltså inte kan vara en förmån som man kan välja bort för att istället få högre utbetald lön.

Det finns även en del nackdelar med bruttolöneavdrag. Genom att acceptera ett avdrag kan underlag för sjukpenning, statlig ålderspension, föräldrapenning och övrigt minska och i och med att förmånerna som fås genom bruttolönen är skattefria är de heller inte avdragsgilla.

Bruttolöneavdrag på engelska

gross salary deduction

 

Behöver du ett bokföringsprogram?

e-conomic gör bokföring och fakturering lite enklare.

Ja tack, jag vill veta mer om e-conomic bokföringsprogram.

Vi använder bara dina personuppgifter till att kontakta dig. Läs mer om hur vi behandlar din personuppgifter här.