Bokföringsordbok från e-conomic

Få svar på vad olika redovisnings- och bokföringsbegrepp betyder

A-skatt – Vad är A-skatt?

A-skatt är den skatt anställda betalar som betalas in av arbetsgivaren och dras av den anställdes lön

e-conomic bokföringsprogram är alltid uppdaterat med de senaste reglerna och satserna från Skatteverket. Prova e-conomic bokföringsprogram gratis i 30 dagar och få tillgång till hela bokföringsprogrammet med en gång.

A-skatt är anställningsskatt

I Sverige ska anställda betala inkomstskatt. Inkomstskatten kallas för anställningsskatt och förkortas till A-skatt. Anställningsskatten innebär att arbetsgivaren drar av skatt lönen för att betala sociala avgifter, vilket visas på lönebeskedet. Även pensionärer brukar generellt betala A-skatt.

Den som har en enskild firma och en anställning ska betala FA-skatt. Det betyder att arbetsgivaren drar av skatt och arbetsgivaravgifter från lönen, och företagaren betalar skatt och sociala avgifter i form av egenavgifter.

SA-skatt vid särskilda tilfällen

Den som har en A-skattsedel, kan efter beslut hos Skatteverket få en särskild anställningsskatt, alltså en SA-skatt. Har du en SA-skattsedel betyder det att arbetsgivaren betalar A-skatt, och du får själv betala in det som skatteavdragen inte täcker. SA-skatt kan fås om:

  • personer med en utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige och måste betala in skatten själv
  • delägare i handels- eller kommanditbolag som betalar egenavgifter på egen hand
  • företag eller näringsidkare som inte har fått sin F-skattsedel, som inte är godkända för F-skatt eller som har fått sin F-skattsedel återkallad
  • personer som ska betala skatt på kapitalinkomster, fastigheter eller annat som skatten från arbetsgivaren inte täcker.

A-skatt på engelska

employee tax; income tax

 

Behöver du ett bokföringsprogram?

e-conomic gör bokföring och fakturering lite enklare.

Ja tack, jag vill veta mer om e-conomic bokföringsprogram.

Vi använder bara dina personuppgifter till att kontakta dig. Läs mer om hur vi behandlar din personuppgifter här.